Kırklareli

Anasayfa Trakya Kırklareli

Kırklareli, Trakya illeri arasında doğal yapının en iyi korunduğu bir doğa cennetidir. Longoz ormanları, Istranca (Yıldız) Dağları, kirletilmemiş ve organik tarıma uygun tarım alanları; Trakya arısı, Karadeniz kıyısında bakir kıyıları, Kırklareli'nin eşsiz varlıklarının sadece bir kaçıdır. Demografik olarak Trakya ortalamasına benzer özellikler gösteren Kırklareli, iklim olarak Edirne ve Tekirdağ'dan ayrı olarak, Karadeniz iklimine yakın iklimi ve doğal kaynaklarının bolluğu ile önemli farklılıklar göstermektedir. Kırklareli için başlıkta kullanılan ifadeyi abartı olduğunu düşünenler, Longozlarda yapacakları bir doğa yürüyüşü ve küçük bir köy kasabında yiyecekleri harika bir öğle yemeği ile bu ibarenin doğru olduğunu göreceklerdir.

Kırklareli doğal güzelliklerinin yanı sıra, Traklardan başlayıp Osmanlılara kadar, tarihin izlerini taşıyan önemli merkezlerden birisidir. Vize ilçe merkezinde hala kazı çalışmaları devam eden (meydanı, amfi tiyatrosu, sokakları ile en az Efes kadar iddialı olabilecek) antik şehir merkezi, Fatih'in yeni bir çağı başlatan İstanbul'u fethinin en önemli silahı, topların döküldüğü yer Demirköy, Türkiye'nin ikinci büyük mağarası Dupnisa ve etrafındaki antik kalıntılar Kırklareli'yi önemli bir tarihi ve kültürel merkez yapmaktadır. Aracınızın kendiliğinden küçük bir tepeyi aştığı Demirköy'ün manyetik tepesi, kuş izlemeciliğinin ve doğa fotoğrafçılığının yapılabileceği eşsiz alanlar ve harika denizi ile Kırklareli, büyük bir turizm potansiyeli taşımaktadır. İlde turizmin geliştirilmesine yönelik bilinçlendirme ve tanıtım faaliyetleri sonrasında mevcut potansiyelin daha etkin kullanılması beklenmektedir.

Kırklareli'de yaşayanların en önemli getiri kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ancak tarım ve hayvancılıktan elde edilen gelir her yıl giderek azalmakta; çiftçi başına düşen arazi miktarı düşmekte ve köylülerin büyük bir kısmı küçük topraklarda geçimlerini sağlayamayarak topraktan kopmaktadır.

Kırklareli'ye yüksek katma değerli tarımsal ürünlerin getirilmesi, tarımda çalışanlara bir çıkış yolu olabilecektir. Özellikle organik tarıma müsait alanları ve geniş orman habitatı ile orman ürünleri üretimine uygunluğu ilin dikkat çeken diğer unsurları arasında sayılabilir.

Kırklareli merkez ve ilçelerinde bir ziyaretçinin fark edeceği önemli bir özellik de sakinliktir. Özellikle İstanbul'un hengâmesi içerisinde günlük hayata alışmış birisi için bu sessizlik rahatsız edici bile olabilir. Bu özelliği değerlendirmek isteyen Vize ilçesi "Cittaslovv" -Sakin Şehir- olmak için başvuru yapmıştır ve başvurusu kabul edilmiştir.

Kırklareli'nin demografisi Trakya'nın tipik karakteristiğini sergilemektedir. Göçmenlerin çoğunluğu oluşturduğu ve Romanların büyük bir nüfusa sahip olduğu bir ildir. Trakya'da rahatlıkla görülebilecek olan sıcakkanlılığı, eğlenmeyi sevmeyi ve kelime başlarındaki "h" harflerini okumadan, "be ya" ile biten cümleleri ile Trakyalıların sempatikliğini Kırklareli'de de görmek mümkündür.

Ergene Ovası´nın Ortasındaki Şehir BabaeskiIstrancalar´ın Üstünde Bir Orman Şehri DemirköyIstrancalar Üzerinde Türkiye´nin En Küçük Nüfuslu Şehri KofçazSanayi Üçlüsünün Kırklareli Merkezi LüleburgazErgene Nehri´nin Yeşerttiği Şehir PehlivanköySultanlar Yolu Üzerinde Aydınlar Yetiştirmiş Bir Şehir PınarhisarAntik Şehir Merkezi Kalıntıları ile Trakya´daki Efes Vize