Trakya’nın Rekabet Gücü Mercek Altında - 6.10.2011
Trakya Kalkınma Ajansı ‘Trakya Bölgesi Rekabet Analizi’ çalışması kapsamında bölgedeki paydaşlarıyla bir araya geldi. Görev alanı kapsamındaki illerin rekabet gücüne sahip sektörlerini saptamak ve bunlarla ilgili rekabetçilik analizi raporunu hazırlamak için çalışan Ajans, bu kapsamda 29 Eylül Çarşamba günü Çorlu’da bir çalıştay organize etti.
TR 21 Trakya Bölgesinin rekabetçilik analizi raporu ile ilgili çalışmalar doğrultusunda Trakya Kalkınma Ajansı tarafından Çorlu’da düzenlenen çalıştaya çok sayıda kurum ve kuruluştan temsilciler katıldı. Çalıştay, Trakya Kalkınma Ajansı’nın Rekabetçilik Analizi çalışmasının proje danışmanlığını yürüten İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Melih Bulu’nun sunumuyla başladı. Bulu’nun proje kapsamında bugüne kadar gerçekleşen faaliyetleri ve Elmas Analizi modelini anlattığı sunumunun ardından paydaşlar arasında görüş alışverişlerine geçildi. Tekstil, makine, gıda, lojistik gibi sektörlerden gelen temsilcilerin yanı sıra ilgili kamu kurumu yetkilileri, liman yöneticileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu mensuplarının hazır bulunduğu çalıştayda sektörlerin mevcut durumları konuşuldu. İnsan kaynakları ve üniversite sanayi işbirliği başlıklarında uzun tartışmalara sahne olan çalıştayda elde edilen bilgilerin rekabet analizi yöntemlerinden olan ‘Elmas Modeli’ çerçevesinde derlenerek paydaşların görüşüne sunulacağı bildirildi.
Çalıştayla ilgili bir açıklamada bulunan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, rekabetçilik analizi konusunda Haziran ayından itibaren çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. ‘‘Rekabetçilik analizi çalışmalarımız kapsamında SGK, Maliye Bakanlığı, KOSGEB, TÜİK ve Türkiye İhracatçılar Meclisi gibi birçok kuruluşun verilerini inceleyerek istatistiki analizlerimizi gerçekleştirdikten sonra bu çalıştay aracılığıyla konuyu paydaşlarımızla tartışmak istedik. Burada elde ettiğimiz bilgileri istatistik verileri ve sektörlerin kanaat önderlerine gerçekleştirdiğimiz saha ziyaretlerinin çıktılarıyla birleştireceğiz.’’ şeklinde konuşan Genel Sekreter Üstün, bölgede öne çıkan sektörlerin rekabetçilik seviyelerini Harvard Üniversitesi profesörlerinden Michael Porter’ın ‘Elmas Modeli’ ile analiz ederek çalışmalarının son halini kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.